Jakie kanały wentylacyjne założyć w obiektach przemysłu spożywczego?
Przemysł spożywczy jest jedną z branż, która musi pracować zgodnie z określonymi zasadami i normami. Budynki i zakłady, w których mają miejsce kolejne etapy produkcji, powinny być dostosowane do przepisów dotyczących higieny, BHP oraz wszelkich innych zasad związanych z bezpieczeństwem żywności. Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia obiektów przemysłu spożywczego jest prawidłowo zaprojektowana wentylacja.
Jakie kanały wentylacyjne najlepiej sprawdzą się w przypadku zakładów przemysłowych?
Do obiektów przemysłowych zalicza się chłodnie, hale, zwykle budynki produkcyjne, a także nieco bardziej wyspecjalizowane zakłady jak gorzelnie, rzeźnie czy młyny. W każdym z tych budynków wentylacja powinna zostać zaprojektowana indywidualnie. W obiektach przemysłu spożywczego najczęściej stosuje się wentylację mechaniczną, która pozwala na skuteczne usuwanie zanieczyszczeń z pomieszczeń i stały dostęp do świeżego powietrza.
W przypadku branży spożywczej bardzo ważne jest, aby zachować jak najwyższy poziom higieny. Z tego też powodu kanały wentylacyjne powinny być stosunkowo proste w czyszczeniu. Im mniej szczelin i zakamarków, do których trudno dotrzeć, tym lepiej. Z tego też powodu w branży spożywczej najczęściej używane są okrągłe kanały wentylacyjne Spiro, które można zwijać. Dużą popularnością w tej gałęzi przemysłu cieszą się kanały stalowe. Są one odporne na uszkodzenia i niekorzystne warunki atmosferyczne. Szeroki wybór kanałów i kształtek, a także innych akcesoriów wentylacyjnych, znajdziesz w naszej hurtowni wentylacyjnej we Wrocławiu.
Jakie jeszcze kanały wentylacyjne stosuje się w branży spożywczej?
Mniej popularne, ale stanowiące swego rodzaju alternatywę dla klasycznych kanałów stalowych, są tekstylne kanały wentylacyjne. Ze względu na to, że można je prać, są bardzo higieniczną opcją. Obecnie jednak stosowane są raczej jako rozwiązanie tymczasowe przed montażem stalowych kanałów.